Το Αλιβέρι

Το Αλιβέρι είναι κωμόπολη του νομού Ευβοίας και υπάγεται στον δήμο Κυμης-Αλιβερίου, του οποίου είναι και έδρα.

Το Αλιβέρι είναι μία σύγχρονη κωμόπολη, η οποία παρουσιάζει σημαντική οικονομική και εμπορική δραστηριότητα. Βρίσκεται 52 χλμ. νοτιοανατολικά από την έδρα του Νομού, Χαλκίδα. Είναι χτισμένο αμφιθεατρικά πάνω σε λόφους και βρίσκεται σε απόσταση 2 χλμ. από τις ακτές του Ευβοϊκού Κόλπου. Επίνειο και λιμάνι του Αλιβερίου είναι ο Κάραβος, που αποτελεί και το τουριστικό κέντρο της περιοχής.

Εύβοια

Ήθη – Έθιμα

Καμάρα: Τη δεύτερη μέρα του Πάσχα στο Αλιβέρι αναβιώνει το έθιμο της καμάρας. Μετά τον εσπερινό της αγάπης που γίνεται στην εκκλησία Παναγίτσα, οι κάτοικοι του Αλιβερίου φορώντας ένα κόκκινο γαρύφαλλο στο πέτο συγκεντρώνονται στο προαύλιο του ναού του Αγίου Γεωργίου. Εκεί αρχίζει ένας εύθυμος λαμπριάτικος χορός που τον σύρει ο πρωτομάστορας, ο πιο καλλίφωνος της παρέας. Ο πρωτομάστορας τραγουδά κάθε δίστοιχο και εν συνεχεία επαναλλαμβάνουν εν χορώ οι υπόλοιποι. Το έθιμο της καμάρας, που χρονολογείται από το 1850 περίπου, σχετίζεται με τον θρύλο του γεφυριού της Άρτας, καθώς το τραγούδι που λέει ο πρωτοχορευτής-πρωτομάστορας συνοδευόμενος από την αυτοσχέδια χορωδία δεν είναι άλλο από το δημοτικό “Της Άρτας το γεφύρι”. Το έθιμο έχει τις ρίζες του στην περίοδο της ανέγερσης του ναού του Αγίου Γεωργίου από Ηπειρώτες κτίστες, οι οποίοι χόρεψαν το ενλόγω τραγούδι την ημέρα της αποπεράτωσης του ναού ή σύμφωνα με άλλες πηγές το τραγουδούσαν συχνά κατά την διάρκεια της εργασίας τους.

Διασκέδαση – Ψώνια

Στο Αλιβέρι θα βρείτε πολλά μπαράκια – club, καφετέριες στα πανέμορφα σοκάκια και πλακόστρωτα, στον Κάραβο μόλις 1,5 χλμ από το κέντρο θα βρείτε πολλές ταβέρνες.

Μιας και το Αλιβέρι είναι το κεντρικότερο μέρος στην νότια Εύβοια, θα μπορέσετε να ψωνίσετε σε πάρα πολλά τοπικά και επώνυμα μαγαζιά καθώς και να εξυπηρετηθείτε σε πολλές τράπεζες όπως Εθνική, Alpha bank, Πειραιώς και Eurobank.

Στο Αλιβέρι θα βρείτε και αρκετά Super Market όπως Μασούτης, Κρητικός, Βασιλόπουλος, lidl, Σκλαβενίτης.

Αξιοθέατα

  • Ρωμαϊκά Λουτρά και Ενετικός Πύργος στην περιοχή του θερμοηλεκτρικού εργοστασίου ΔΕΗ
  • Ριζόκαστρο ή Ριζόπυργος, ενετικό πυργοκάστελλο στο Αλιβέρι
  • Εκκλησίδιο Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Αλιβέρι
  • Κόκκινη εκκλησία στο Αλιβέρι
  • Μυκηναϊκός τάφος Κατακαλού
  • Ενετικός Πύργος Τραχηλίου
  • Σπήλαιο Σκοτεινής Θαρρουνίων
  • Ενετικός Πύργος στο Μηλάκι

 

Κάραβος
Ο Κάραβος απέχει περίπου 1,5 χλμ. από το Αλιβέρι και είναι ουσιαστικά η παραλία του Αλιβερίου, γραφικό λιμανάκι, με πολλά ταβερνάκια και club ιδανικό για εστίαση και νυχτερινή διασκέδαση αλλά και μπάνιο στις απίστευτες παραλίες του.

 

Λίμνη Δύστου
Η Λίμνη του Δύστου βρίσκεται 7 χιλιόμετρα  μακρυά από το Αλιβέρι και αποτελεί έναν από τους προστατευόμενους υγρότοπους της Ελλάδας. Η πλούσια πανίδα της αριθμεί περισσότερα από 70 διαφορετικά είδη πτηνών, μεταξύ των οποίων πάπιες, χήνες, νερόκοτες, ερωδιοί κλπ, τα περισσότερα από τα οποία χρησιμοποιούν την περιοχή ως σταθμό, στο αποδημητικό τους ταξίδι προς την Αφρική.

Παραλίες

Μουρτερή
Αξίζει να επισκεφτείτε την παραλία Μουρτερή οπού θα μαγευτείτε από  τα καταγάλανα νερά του αιγαίου, η παραλία Μουρτερής είναι μια από τις μεγαλύτερες σε μήκος παραλίες της Εύβοιας με άμμο και βότσαλα ακόμα και στο βυθό, είναι μία άγριας ομορφιάς παραλία με κύματα που φτάνουν και τα 4 μέτρα μιας και είναι εκτεθειμένη στο αιγαίο, κατά το μήκος της θα βρείτε αρκετές ταβερνούλες και καφετέριες.

Κορασίδα
Η αντίθεση βουνό-θάλασσα είναι πολύ έντονη εδώ, μια από τις γραφικότερες παραλίες της Εύβοιας, οπού μπορείτε να νιώσετε ελεύθεροι από κάθε βάρος της καθημερινότητας χαζεύοντας το απέραντο γαλάζιο, κοντά στην παραλία θα βρείτε και την τοποθεσία Χωνευτικό αναβλύζει νερό πόσιμο, η πηγή  στην τοποθεσία αυτή είναι ιαματική και το νερό της θεραπεύει στομαχικές και νεφρικές παθήσεις.

Άγιοι Απόστολοι
παραλία Άγιοι Απόστολοι που είναι πιο γνωστή με το όνομα Πετριές από το ομώνυμο χωρίο που βρίσκεται λίγο πιο πάνω.
Είναι ένα γραφικό λιμάνι με αρκετές καφετέριες και ψαροταβέρνες, θα γευθείτε το πιο φρέσκο ψάρι που φάγατε ποτέ από τους ντόπιους ψαράδες και θα κολυμπήσετε στο πιο ήσυχο φυσικό λιμάνι αποκομμένο από τα άγρια νερά του αιγαίου επίσης επισκεφτείτε τις κοντινές παραλίες Κλιμάκι, Κακολίμανο,  Λιανή Αμμο,  Στόμιο, Χειρομύλι.

Κάλαμος
Μια μαγευτική τοποθεσία με 2 διαδοχικές παραλίες διαχωρισμένες από ένα σύμπλεγμα βράχων, πρώτη παραλία ονομάζεται από τους ντόπιους “Καλή” γιατί συνήθως είναι πιο ήρεμα τα νερά, ενώ η δεύτερη  “Κακιά” γιατί συνήθως είναι πιο “αγριεμένα ” τα νερά.

Κορασίδα Εύβοια Παραλία - Ginas Studios