Greek English

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΟ ΑΛΙΒΕΡΙ

Το Αλιβέρι είναι κωμόπολη του νομού Ευβοίας και υπάγεται στον δήμο Κυμης-Αλιβερίου, του οποίου είναι και έδρα. Το Δημοτικό Διαμέρισμα Αλιβερίου αποτελείται από τους οικισμούς Αλιβέρι, Ανθούπολη, Κατακαλού, Κάραβο, Λάτα και Μηλάκι.

Το Αλιβέρι είναι μία σύγχρονη κωμόπολη, η οποία παρουσιάζει σημαντική οικονομική και εμπορική δραστηριότητα. Βρίσκεται 52 χλμ. νοτιοανατολικά από την έδρα του Νομού, Χαλκίδα. Είναι χτισμένο αμφιθεατρικά πάνω σε λόφους και βρίσκεται σε απόσταση 2 χλμ. από τις ακτές του Ευβοϊκού Κόλπου. Επίνειο και λιμάνι του Αλιβερίου είναι ο Κάραβος, που αποτελεί και το τουριστικό κέντρο της περιοχής.


Ήθη - Έθιμα
Καμάρα: Τη δεύτερη μέρα του Πάσχα στο Αλιβέρι αναβιώνει το έθιμο της καμάρας. Μετά τον εσπερινό της αγάπης που γίνεται στην εκκλησία Παναγίτσα, οι κάτοικοι του Αλιβερίου φορώντας ένα κόκκινο γαρύφαλλο στο πέτο συγκεντρώνονται στο προαύλιο του ναού του Αγίου Γεωργίου. Εκεί αρχίζει ένας εύθυμος λαμπριάτικος χορός που τον σύρει ο πρωτομάστορας, ο πιο καλλίφωνος της παρέας. Ο πρωτομάστορας τραγουδά κάθε δίστοιχο και εν συνεχεία επαναλλαμβάνουν εν χορώ οι υπόλοιποι. Το έθιμο της καμάρας, που χρονολογείται από το 1850 περίπου, σχετίζεται με τον θρύλο του γεφυριού της Άρτας, καθώς το τραγούδι που λέει ο πρωτοχορευτής-πρωτομάστορας συνοδευόμενος από την αυτοσχέδια χορωδία δεν είναι άλλο από το δημοτικό "Της Άρτας το γεφύρι". Το έθιμο έχει τις ρίζες του στην περίοδο της ανέγερσης του ναού του Αγίου Γεωργίου από Ηπειρώτες κτίστες, οι οποίοι χόρεψαν το ενλόγω τραγούδι την ημέρα της αποπεράτωσης του ναού ή σύμφωνα με άλλες πηγές το τραγουδούσαν συχνά κατά την διάρκεια της εργασίας τους.


Οικονομία
Το Αλιβέρι αποτελεί το οικονομικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής. Οι δραστηριότητες, στις οποίες στηρίζεται η τοπική οικονομία είναι οι παρακάτω: Βιομηχανία - Βιοτεχνία: Στην περιοχή του Αλιβερίου λειτουργεί ατμοηλεκτρική μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ καθώς και η νεότερη μονάδα παραγωγής της τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ-Ηρακλής. Παράλληλα, αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις και επικουρικά προς τις παραπάνω βιομηχανίες, στην περιοχή δραστηριοποιείται σημαντικός αριθμός βιοτεχνιών και μικρότερης κλίμακας βιομηχανικών εγκαταστάσεων.

Εμπόριο - Υπηρεσίες: Το Αλιβέρι συγκεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος της εμπορικής δραστηριότητας της ευρύτερης περιοχής και αποτελεί κέντρο παροχής υπηρεσιών. Στην κωμόπολη λειτουργεί αριθμός εμπορικών καταστημάτων, supermarkets, έξι υποκαταστήματα τραπεζών και καταστήματα παροχής τηλεπικοινωνιών. Γεωργία - Κτηνοτροφία - Αλιεία: Το Αλιβέρι δεν φημίζεται για κάποιο συγκεκριμένο αγροτικό προϊόν.

Στην περιοχή καλλιεργούνται κυρίως ελιές και αμπέλια. Επίσης λειτουργούν μικρές κτηνοτροφικές μονάδες, οι οποίες εκτρέφουν βοοειδή, χοίρους και πουλερικά. Στο λιμάνι του Αλιβερίου ελιμενίζεται μικρός αριθμός αλειευτικών σκαφών, αλλά η αλιευτική παραγωγή τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά και συνεχίζει να αυξάνεται καθώς στην περιοχή λειτουργούν αρκετές μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας, οι οποίες αναπτύσσονται με ταχείς ρυθμούς.

Ενέργεια - ΑΠΕ: Στην Νότια Εύβοια τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ραγδαία ανάπτυξη των Ανανεώσημων Πηγών Ενέργειας, με νέα αιολικά πάρκα που εγκαθίστανται στην περιοχή λόγω του αυξημένου αιολικού δυναμικού. Το Αλιβέρι δεν αποτελεί εξαίρεση καθώς σε όλη την Νότια Εύβοια λειτουργεί σημαντικός αριθμός ανεμογεννητριών.

Εξόρυξη: Κατά το παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή του Αλιβερίου λάμβανε χώρα έντονη μεταλλευτική δραστηριότητα. Συγκεκριμένα, η πρώτη αξιόλογη προσπάθεια στην Ελλάδα για την εκμετάλλευση λιγνιτικών κοιτασμάτων ξεκίνησε στο Αλιβέρι το 1897 και διατηρήθηκε με μικρές διακοπές λόγω έκτακτων συνθηκών έως τις αρχές της δεκαετίας του 1980, οπότε το λιγνιτωρυχείο του Αλιβερίου έπαψε να λειτουργεί οριστικά λόγω εξάντλησης των αποθεμάτων. Τα τελευταία χρόνια η μεταλλευτική δραστηριότητα περιορίζεται στην εξόρυξη ασβεστόλιθου για την τοπική βιομηχανία τσιμέντου, καθώς και στην εξόρυξη του μαύρου και γκρι μαρμάρου Αλιβερίου.

ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ - ΨΩΝΙΑ

Στο Αλιβέρι θα βρείτε πολλά μπαράκια-club, καφετέριες στα πανέμορφα σοκάκια και πλακόστρωτα, στον Κάραβο μόλις 3 χλμ από το κέντρο θα βρείτε πολλές ταβέρνες.

Μιας και το Αλιβέρι είναι το κεντρικότερο μέρος στην νότια Εύβοια, θα μπορέσετε να ψωνίσετε σε πάρα πολά τοπικά και επώνυμα μαγαζιά καθώς και να εξυπηρετηθήτε σε πολές τράπεζες όπως Εθνική, Alpha bank, Εμπορική κα.

Στο Αλιβέρι θα βρείτε και αρκετά SuperMarket όπως Μρινόπουλο, Lidl, Mymarket, Γαληνός Λαουτάρης κλπ.

 

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Αξιοθέατα

 • Ρωμαϊκά Λουτρά και Ενετικός Πύργος στην περιοχή του θερμοηλεκτρικού εργοστασίου ΔΕΗ
 • Ριζόκαστρο ή Ριζόπυργος, ενετικό πυργοκάστελλο στο Αλιβέρι
 • Εκκλησίδιο Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Αλιβέρι
 • Κόκκινη εκκλησία στο Αλιβέρι
 • Μυκηναϊκός τάφος Κατακαλού
 • Ενετικός Πύργος Τραχηλίου
 • Σπήλαιο Σκοτεινής Θαρρουνίων
 • Ενετικός Πύργος στο Μηλάκι

 

Κάραβος
Ο Κάραβος απέχει περίπου 3 χλμ. από το Αλιβέρι και είναι ουσιαστικά η παραλία του Αλιβερίου, γραφικό λιμανάκι, με πολλά ταβερνάκια και club ιδανικό για εστίαση και νυχτερινή διασκέδαση αλά και μπάνιο στις απιστευτες παραλίες του.

 

Λίμνη Δύστου
Η Λίμνη του Δύστου βρίσκεται 7 χιλιόμετρα  μακρία από το Αλιβέρι και αποτελεί έναν από τους προστατευόμενους υγρότοπους της Ελλάδας. Η πλούσια πανίδα της αριθμεί περισσότερα από 70 διαφορετικά είδη πτηνών, μεταξύ των οποίων πάπιες, χήνες, νερόκοτες, ερωδιοί κλπ, τα περισσότερα από τα οποία χρησιμοποιούν την περιοχή ως σταθμό, στο αποδημητικό τους ταξίδι προς την Αφρική.

 

ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Μουρτερή
Αξίζει να επισκεφτείτε την παραλία Μουρτερή οπού θα μαγευτείτε από  τα καταγάλανα νερά του αιγαίου, η παραλία Μουρτερής είναι μια από τις μεγαλύτερες σε μήκος παραλίες της Εύβοιας με άμμο και βότσαλα ακόμα και στο βυθό, είναι μία άγριας ομορφιάς παραλία με κύματα που φτάνουν και τα 4 μέτρα μιας και είναι εκτεθειμένη στο αιγαίο, κατά το μήκος της θα βρείτε αρκετές ταβερνούλες και καφετέριες.

Κορασίδα
Η αντίθεση βουνό-θάλασσα είναι πολύ έντονη εδώ, μια από τις γραφικότερες παραλίες της Εύβοιας, οπού μπορείτε να νιώσετε ελεύθεροι από κάθε βάρος της καθημερινότητας χαζεύοντας το απέραντο γαλάζιο, κοντά στην παραλία θα βρείτε και την τοποθεσία Χωνευτικό αναβλύζει νερό πόσιμο, η πηγή  στην τοποθεσία αυτή είναι ιαματική και το νερό της θεραπεύει στομαχικές και νεφρικές παθήσεις.

Άγιοι Απόστολοι
παραλία Άγιοι Απόστολοι που είναι πιο γνωστή με το όνομα Πετριές από το ομώνυμο χωριο που βρίσκεται λίγο πιο πάνω,
Είναι ένα γραφικό λιμάνι με αρκετές καφετέριες και ψαροταβέρνες, θα γευθείτε το πιο φρέσκο ψάρι που φάγατε ποτέ από τους ντόπιους ψαράδες και θα κολυμπήσετε στο πιο ύσηχο φυσικό λιμάνι αποκομμένο από τα άγρια νερά του αιγαίου επίσης επισκεφτείτε τις κοντινές παραλίες Κλιμάκι, Κακολίμανο,  Λιανή Αμμο,  Στόμιο, Χειρομύλι.

Καλαμος
Μια μαγευτική τοποθεσία με 2 διαδοχικές παραλίες διαχωρισμένες από ένα σύμπλεγμα βράχων, πρώτη παραλία ονομάζεται από τους ντόπιους "Καλή" γιατί συνήθως είναι πιο ήρεμα τα νερά, ενώ η δεύτερη  "Κακιά" γιατί συνήθως είναι πιο "αγριεμένα " τα νερά.

Άλες γνωστές παραλίες είναι: Αγ. Μερκούριος, Αϊλή, Ακτή Νηρέως, Γάρδο, Κακό Λιμάνι, Καλάμι Αλιβερίου, Καλάμι Αυλώνα, Κάμπος, Κάραβος, Κλιμάκι, Κόσκινα, Λιανή Αμμος,  Μάγειρας, Μπουρνιάς, Ποντικού, Ρίφι, Στόμιο Πετριών.
 

 

Χάρτης Google

Επιλογές

  Εμφανίσεις σελίδας: 15927
  Στείλτε αυτην την σελίδα στο προφίλ σας:

  Η σελίδα δημιουργήθηκε στις: 10 Thursday January 2013
  Εμφανίση φιλική προς εκτύπωση
Weather by Freemeteo.com

Created by: Βουρεξάκης Δημήτριος